Ekologiska val som är hållbara!

Hur kan fler få tillgång till ekologisk mat?

Det är dyrt, svårt att hitta och inte alltid så färskt… Det här är argument du säkert hört om ekologisk mat. Kanske har du också hört att det fuskas med den och att du inte alls får något som är så mycket bättre än de vanliga alternativen.

Även om du är väl medveten om varför du ska välja ekologiskt, kan det vara så att du känner att det är svårt att göra detta. Här är några tankar omkring hur fler skulle kunna få tillgång till ekologiska varor.

Börja odla själv

Det behöver inte vara så svårt att odla. Om du bor i lägenhet kanske du har en balkong och där finns det plats för både tomater och morötter. Kanske har du grannar eller vänner med mer plats för odling.

Det som du odlar själv är ekologiskt och det är förvånansvärt mycket som går att odla till och med inomhus. Idag kan du ju till och med köpa ett mindre växthus där du kan odla sådant som inte riktigt klarar av det svenska klimatet under vintermånaderna.

Hitta en bondgård som kan leverera

Om du inte har möjlighet att åka till en bondgård där du kan köpa ekologiska varor med jämna mellanrum kanske de kan komma till dig. Det blir allt vanligare med tjänster som kan leverera ekologisk mat. Det här fungerar lite som matkassarna med mat som du får direkt till dörren.

En bra tjänst ger dig också säsongsenliga varor. Det blir ekologisk kålrabbi under vintern och jordgubbar på sommaren.

Gå med i eller starta en grupp

Det går att starta ekologiska grupper eller gå med i en som redan finns. Med en grupp blir det köpkraft. Det går att pressa priser eftersom ni köper större partier tillsammans. Kom överens om en punkt där varorna ska hämtas och köp ekologisk mat till priser som ni har råd med.

Prata och nätverka

Det är förvånansvärt många som inte kan något om ekologisk mat. Man kanske vet att tygpåsar är bra för miljön men det som hamnar i dessa i matbutiken kan vara fullt med gift! Prata med dina vänner och familj. Gör fler uppmärksamma om vad ekologisk mat är och försök hjälpa varandra till bättre val.