Ekologiska val som är hållbara!

Hur kan jag undvika gift i gummistövlarna?

Om du köper gummistövlar av konventionellt gummi är de med största sannolikhet fulla av gifter som du inte vill ha nära dina ben och fötter. Barn bör givetvis inte ha på sig giftiga gummistövlar! Men hur vet du om det är gift i gummistövlarna?

Naturgummi är utan gift

Om du väljer gummistövlar som är gjorda av naturgummi slipper du gifter som annars hade funnits i stöveln. Ta en titt på produktbeskrivningen och kontrollera att stöveln är gjord av naturgummi. Det kan också vara möjligt med stövlar av läder. Då får du inte samma skydd mot vatten och du ska givetvis se vad sulan är gjord av!

Fodret i gummistöveln ska också vara utan gifter

Missa inte att fodret i en stövel också kan ha gifter. Det brukar vara gjort av någon form av konstmaterial. Det är ovanligt med äkta ull som foder i gummistövlar. Om du ser att det är gjort av neopren behöver du inte vara rädd.

Vissa personer få utslag på huden av neopren. Om du tillhör dessa får du se om du kan hitta gummistövlar med naturfoder av ull. Om det inte är möjligt får du välja gummistövlar av naturgummi utan foder och ta på dig ett par kraftiga ekologiska raggsockor i stöveln.