Ekologiska val som är hållbara!

linoljesåpa

Linoljesåpa är ekologisk såpa för rengöring

Med linoljesåpa gör du rent och löser fett på ett helt naturligt sätt! Här på Ullevidsdal älskar vi att ta upp ekologiska alternativ för rengöring. Du kan använda eko fönsterputs för rutorna och så kan du välja såpan på linolja för att sköta om din uteplats av trä eller skura ditt trägolv med. Detta är inget nytt och när du väljer såpa av svensk rå linolja så slipper du farliga tillsatser och kemiska ämnen du inte vill ha i ditt hem.

Vad är linoljesåpa?

Precis som namnet antyder är linoljesåpa en såpa som görs på linolja. Det här är en mycket svensk form av giftfri såpa som är ett mycket bra ekologiskt val. Om du är noga med att undvika gmo mat och alltid väljer ekologisk bomull så bör du också börja städa med en ekologisk såpa.

Även om vi inte odlar lin i Sverige som förr i tiden så finns det fortsatt odling och produktion av såpan. Dessutom kan du hitta linoljesåpa där man har tagit bort fettysror och det är perfekt för städningen.

När linoljesåpan är fri från fettsyrorna som är så bra för hudvård så får du bättre husvård. Då slipper du det där extra lagret av fett när du är klar och därmed kommer damm inte att fastna så att det ser smutsigt ut på nolltid.

rengöra trägolv
Trägolv blir vackra med linoljesåpa!

Vilken linsåpa ska du välja?

Linoljesåpa kallas också ibland för linsåpa och det är samma sak. Men det du måste kolla upp är bland annat om man har tagit bort fettsyror vilket underlättar för din städning. Dessutom bör det röra sig om en ren produkt som är tillverkad i Sverige och som inte har några tillsatser eller farliga kemiska ämnen.

Blandprodukter är inte samma sak! Det är när du väljer en ren linoljesåpa som du får en produkt som är biologiskt nedbrytbar. Detta är ett miljövänligt rengöringsmedel som är fantastiskt enkelt att använda.

Vad kan rengöras med linoljesåpan?

Det allra mesta kan göras rent med denna naturliga såpa från lin.

Några exempel:

  • Trä (kommer också att impregneras av såpan)
  • Metall
  • Sten
  • Järn
  • Glas
  • Metall

Linfrösåpan är ett helt naturligt desinfektionsmedel. Det kan användas i tvålprodukter som ska verka vårdande såväl som för våra golv och andra ytor som ska rengöras!

rengöra kakel
Kakel kan rengöras med linsåpa

Du kan skura trägolv, klinkergolv, skurgolv och stengolv med denna såpa. Du kan också rengöra penslar, tvätta för hand och tvätta bilen med samma linoljesåpa! Notera att det finns varianter av såpa som kommer att lösa upp smuts i kallt vatten. Perfekt för handtvätten av lite finare plagg som inte tål höga temperaturer.

Få bort färg-spill med såpa

Om du har spillt färg på beslag, handtag och andra ställen kan lösningen ligga i linsåpa. Det är bara att droppa på såpan på färgen. Den kommer då att börja skrynklas och sedan är det bara att tvätta bort. Du får kanske gnugga eller skrapa lite men det bör inte vara svårare än då.

Var dock medveten om att du inte ska använda linsåpan för att få bort färg från ytor med linoljefärg. Det leder till att hela ytan löses upp och då får du måla om!

Varför linoljesåpa och inte vanlig såpa?

Men vanlig såpa som du får från tall är ju också miljövänlig. Varför inte använda den? Det är klart att du ska använda den för att göra rent i ugnen utan kemikalier. Men linsåpan är verkligen inte samma sak som vanlig grön eller gul såpa. Om du vill såpa golv av gran eller furu så ska välja ren tallolja som har hög fetthalt och en gyllengul färg.

Du bör vara medveten om att tallsåpan som är gul kan vara utspädd och inte alls originalet. Det här beror på var du köper den. Om du vill underhålla ett golv så är det linoljesåpan som ska till. Den är nämligen heltorkande. Det betyder att en stor del olja är kvar i såpan även då den har försåpats.

När du behandlar ditt trägolv med linsåpan så blir det rent. Samtidigt så kommer virket att skyddas och bli smuts- och vattenavstötandet och därmed förblir golvet fint längre.

linsåpa
Linsåpan kan ju även förekomma i badrummet i skönhetsprodukter

Du kan få bort fläckar med såpan på lin!

Om du har en fläck på kläderna så kan du låta bli den kemiska fläcklösningen. Använd istället en klick linsåpa innan du kör tvätten i tvättmaskinen. Klicka på direkt på fläcken och se hur detta på ett närmast magiskt vis ger dig ett perfekt plagg igen.

Här kan vi se en träaltan rengöras och behandlas med linoljesåpa:

Vilken linoljesåpa ska du köpa?

Det finns en rad olika linoljesåpaprodukter att välja från. Företagen som tar fram svensk linsåpa har olika förpackningar med olika ändamål. Du kan välja golvsåpa eller allmän rengöringssåpa. Det finns också varianter med tillsatser av eteriska oljor för att ge en riktigt fin doft när du städar ditt hem eller din uteplats.

Var noga med att använda rätt variant för den typ av rengöring du ska genomföra!