Ekologiska val som är hållbara!

bokhäck

Vad är och hur planterar du en bokhäck?

Att skaffa en häck är ofta en bra idé och något som många drömmer om som en insats för miljö och ekologi. Men vad är en bokhäck och vad skiljer en bokhäck från andra typer av häckar?

Dessa frågor och fler svarar vi på nu…

Vad är en bokhäck?

En bokhäck är en trädgårdshäck med blad som hänger kvar under vintern, vilket är relativt ovanligt. Många gillar att plantera bokhäckar då de ger ett bra insynsskydd även på vintern. Dessutom samt är denna typ av häck är relativt billig att plantera längs med villan.

Den ger dig alltså inte ett alternativ till GMO mat då det handlar mer om dekoration än att få fram ekologisk mat med denna häck. Men att ha en bokhäck är att värna om trädgårdens miljö och den kan vara en del av det viktiga arbetet med att skapa ett extra uterum.

Passar bockhäckar det svenska klimatet?

Ja, bokhäckar passar perfekt för det svenska klimatet. Det är ett fantastiskt ekologiskt val i vardagen med tanke på vad som passar den svenska naturen. Även om bokhäcken är som mest populär i Nederländerna har bokhäckar alltså mycket bra möjligheter att växa och trivas i det svenska klimatet. Det vill säga i ett klimat som är såväl kallt som snöigt flera månader om året.

Bra exempel på var bokhäckar passar är bland annat:

  • Industriområden
  • Idrottsplatser
  • Runt din villa
  • Vid uteplatsen
  • I parken

Vad skiljer en bokhäck från andra häckar?

Saker som skiljer en bokhäck från andra typer av häckar är främst att bokhäckar är så pass tåliga och anpassningsbara. Bokhäckar tål nämligen såväl sommar- som vintertemperaturer. Utöver det finns det inga giftiga blommor eller bär på häcken som barn kan råka stoppa i sig.

En annan bra sak med bokhäckar som många gillar är att de lockar till sig fågel- och annat djurliv. Du kan få mycket mer liv i din trädgård på detta vis. Det kan kanske vara en lösning på problemet med unga som rör sig för lite. Ut i trädgården och upptäck fåglarna i häcken istället för att sitta och häcka (!) framför skärmen!

Så sätter du en bokhäck i din tomt – 3 steg

  1. Hitta en bra plats att sätta häcken

Bokhäckar är inte så känsliga när det kommer till planteringsstället, men det är samtidigt en bra idé att undvika allt för lerig jord. Värt att veta är också att det är en bra idé att sätta bokhäcken på hösten eller vintern.

  1. Förbered marken

Luckra upp jorden med en spade så att det blir enklare att sätta häcken. I detta steg inkluderas även att du ska ta bort ogräs som i sin tur riskerar att störa häckplantorna.

  1. Sätt bockhäcken i marken

Sätt bokhäcksplantorna med ett avstånd på cirka 60 cm. Kontrollera alltid med återförsäljaren gällande vilket avstånd du ska ha, men 60 cm är generellt ett träffsäkert avstånd mellan plantorna.

förbred mark

Hur ofta behöver du klippa din bokhäck?

Bokhäckar växer snabbt och behöver därför klippas omkring två gånger per år. Oftast är det en bra idé att klippa bokhäcken i mars månad. Det vill säga strax innan den skjuter skott. Du kan förstås även låta din bokhäck växa fritt om du vill. Detta för att ge den ett mer vilt och vågat utseende.

Vad kostar en bokhäck?

En bokhäcksplanta kostar i regel mellan cirka 15 och 320 kr styck. Den faktor som avgör priset är i princip enbart hur stor och lång, alltså hur välvuxen plantan är. Plantor som fått växa längre hos butiken kostar betydligt mer pengar jämfört med en liten häckplanta som bara är omkring 50 cm hög.